Text & foto: Tobias Marbenius
Under tisdagen stod lärarna från Aneby Kulturskola på scenen i Aneby Konserthus. Bland bänkraderna fanns undertecknad, en filmkamera samt Kjell Olof Bohlin från Tranås-Posten. Gunilla Crona, kulturchef i Aneby kommun berättar att musiklärarna på grund av pandemin inte kan åka ut på den sedvanliga turnén till skolorna för att inspirera och locka nya elever till kulturskolan, i år får vi istället spela in en film som kan visas upp i klasserna.
Det märks att musiklärarna inte har musicerat tillsammans på länge, inte för att de på något sätt känns ringrostiga utan för att spelglädjen verkligen är på topp. På filmen som ska spelas in under dagen kommer tre låtar i olika genre att framföras, däremellan kommer instrumenten att presenteras.
– Vi har blivit inspirerade av andra kulturskolor som gjort på liknande sätt. I år får vi vara kreativa på ett annat sätt än vanligt, berättar Ulrik Lundström, musiklärare i Aneby sedan flera år tillbaks.
Under i stort sett hela pandemitiden har enskilda instrumentlektioner kunnat ges som vanligt till grundskolelever, men orkesterspel har Kulturskolan inte haft möjlighet att genomföra. – Däremot har vi delat upp ungdomsorkestern i mindre ensembler som övat på samma musikstycken, så när restriktionerna hävs och faran för smitta minskat kan vi sätta ihop orkestern igen och få en samstämmig helhet, förklarar musiklärarna. Distansundervisning har kunnat ges till gymnasieelever.
– Vi erbjuder lektioner i sjutton olika instrument samt sång och dans, berättar Gunilla Crona.
Ju äldre man blir, desto fler instrument att välja på
– Elever i årskurs ett kan få lektioner i exempelvis blockflöjt och kornett / trumpet, berättar Bosse Vingren, som undervisar i bleckblåsinstrument.
– I årskurs två kan man exempelvis få börja att spela fiol, altfiol och bariton, berättar Sara Eckerbom, som är lärare i fiol och altfiol.
Eleverna i årskurs tre kan förutom de instrument som redan nämnts få lektioner i bland annat trummor, slagverk, gitarr, trombon och bas.
– Från årskurs sex kan man även få lektioner i musikproduktion, det är Håkan Sunbring som undervisar i det. Främst används program som Garageband på iPad samt Logic och Pro Tools på dator, förklara Ulrik Lundström.
Sång och dans
Förutom traditionella instrument kan man få sång eller danslektioner. Dans får man börja med i årskurs ett, sång i årskurs två.
På filmen som spelades in framfördes en låt som heter Lalla Larv och handlar om en fjärilslarv. Kompositören bakom den låten är sångläraren Martina Stenman. Martina berättar att hon arbetar på Kulturskolan i Aneby en dag i veckan. Vid sidan av undervisningen är hon bland annat frilansande musiker.
Förutom Lalla Larv framförs Säg mig vad du står, Carolas hitlåt från 1983, samt en Irländsk folklåt.
– Det här var roligt, ska vi ta den en gång till? Frågar Ulrik de andra musiklärarna när musiken tystnat.
Musiklärarna berättar att de längtar efter att få komma ut och spela, likaså våra elever längtar efter att få komma ut, inta en scen och visa upp vad de har lärt sig.
Vilket är det populäraste instrumentet?
– Det instrument som varit mest kö till är gitarr, även piano är ett populärt val. Nu har vi plats för fler elever så i princip har vi ingen kö nu, berättar Gunilla Crona.
För de lite äldre finns i Kulturskolans regi vuxenkören Pastellerna som leds av Barbro Ferm, stråkorkestern Aneby Kammarorkester samt blåsorkestern Aneby Symphonic Band, där medlemmar kommer från hela höglandet.
– Förhoppningsvis kan vi dra igång den verksamheten igen i augusti, berättar Barbro Ferm, körledare och pianolärare.
– För våra elever planerar vi för att i augusti, innan skolorna startar ha ett Music Camp, ett tredagars läger utan övernattning, som kommer att hålla till på flera olika platser i Aneby. På grund av rådande omständigheter är antalet deltagare begränsat, berättar Ulrik Lundström.
Musiklärarna som under dagen äntrat Konserthusets scen var:
Izabela Myszkowsia – dans.
Sara Eckerbon – fiol, altfiol.
Barbro Ferm – piano.
Martina Stenman – sång.
Daniel Hedström – saxofon, klarinett, flöjt mm.
Ulrik Lundström – cello mm.
Bosse Vingren – bleckblåsinstrument.
Håkan Sunbring – gitarr mm.
John Vingren – slagverk, trummor.
Filmen beräknas vara klar i slutet av maj.
Gunilla Crona avslutar med en tanke:
Tänk om alla fått en gitarr, en möjlighet att musicera – då skulle det inte funnits några krig i världen.
Strålande reportage!
Var kan man hitta gården vid Anebysjön ?
Tack Kjell Olof!😊
Rya gård ligger på Anebysjöns västra sida, ungefär mitt emot Målsånna Camping.
Hälsningar Tobias