Text & foto: Kjell Olof Bohlin.
Eftersom Vireda kyrka är “kallställd” flyttades programmet “Kura skymning” i söndags till den uppvärmda sockenstugan mitt emot kyrkan. Sockenstugan är hälften så gammal som kyrkan och byggd 1670 under Karl XI:s regeringstid. Elden brann i den öppna spisen och hemkänslan var påtaglig redan från början.
När prästen Karin Sanell välkomnat, var det dags för trion i “Goda poeters sällskap” att fylla rummet med sång, musik, berättande och poesi. För sång, gitarrspel och tonsättning svarade Hans Forsell, för gitarr och sång Göran Magnusson och för musik, berättande och känslig poesiläsning Inger Littberger Caisou-Rousseau. Poesiläsningen omringades av fakta kring den aktuella poetens liv och verk.
Det omfattande programmet innehöll bland annat följande inslag:
Efter inledande psalmmelodi sjöngs den välkända Frödingtexten “Strövtåg i hembygden” av Hans Forsell. Den har blivit känd genom gruppen “Mando Diao” och utnämnd till “tidernas bästa låt på Svensktoppen”.
Inger Littberger berättade att dagens program blir en resa i musikens och poesins tecken och läste en dikt av Ylva Eggehorn, som beskrev förälskelsens tillstånd.
Vi fick veta att poesins kännetecken bland annat är öppenhet för mystik och gränslöshet.
- Gustaf Fröding levde 1860-1911 och omfattade i sin diktning både filosofiska frågor och teologiska problem. Han plågades under största delen av sitt liv av psykisk ohälsa.
- Dan Andersson föddes i Grangärde 1888 och dog cyanväteförgiftad i Stockholm 1920. Han blev alltså endast 32 år gammal och var en religiös tvivlare, känd för bland annat “Jag väntar vid min mila” och “Omkring tiggarn från Luossa”. Hans Forsell sjöng en av hans texter med stor inlevelseförmåga.
Lite överraskande fick Ulf Lundell plats i programmet genom “Det står en man på en klippa” framförd av Hans Forsell. I denna text fanns orden “Han behöver ingen kyrka, han känner sin styrka.”
Under nästan 50 år har Ulf Lundell utkommit med 30 album och 20 romaner, många av dem med ett existentiellt tema.
Den inkännande och älskade poeten Nils Ferlin (1898-1961) skulle naturligtvis få ett rum i programmet. “Inte ens en grå liten fågel” och “I folkviseton” framfördes genom läsning och sång och kändes aktuella trots att de skrevs för längesen.
Smålandsförfattarna Pär Lagerkvist och Wilhelm Moberg presenterades skickligt av Littberger.
Innehållet i böckerna “Barabbas” och “Din stund på jorden” berörde lyssnarna.
Edith Södergrans och Karin Boyes bildspråk, tankevärd och korta liv uppmärksammades.
Uttrycket “Jag har upptäckt mina dimensioner” (Edith Södergran) chockerade sin samtid.
I avslutningen framförde Hans Forsell två egna tonsättningar av Eksjöpoeten Carin Rickardsson. Lokal poesi som berörde genom enkelhet och fyndighet.
Annons