Text & foto: Tobias Marbenius.
I onsdags var det premiär och invigning för Anebys digitala tipspromenad. På biblioteket fanns Annasofia Westin och Gunilla Crona som bjöd på kaffe med tilltugg samtidigt som de förklarade hur det tekniska fungerade och hur sträckan gick.
När jag anlände till Aneby bibliotek några minuter före utsatt tid för invigningen av den digitala tipspromenaden “Anebys Xrunda” höll verksamhetsutvecklaren på social avdelningen Annasofia Westin och kultur- och fritidschef Gunilla Crona på att förbereda serveringsbordet. Mellan kl 12.30-14.00 hölls det drop-in. Inledningsvis var det inte direkt någon rusning, men en stund senare var det desto fler intresserade som samlats i bibliotekets foajé.
– Det här är en samverkan mellan kultur- och fritid och social avdelningen. Syftet är att få människor att må bra både psykiskt och fysiskt, att få en anledning till att komma ut och röra på sig, att få en paus i vardagen. Man kanske kan ta en runda på lunchrasten, förklarar duon och berättar vidare att de även samarbetat med pensionärsorganisationer, promenadgrupper och hälsocenter.
Xrundan startar vid biblioteket och sträcker sig sedan längst med Svartån, förbi Svartåparken och tillbaka. Frågorna behöver inte besvaras i ordning, utan det går bra att ta vilket håll man önskar eller hoppa runt som det behagar.
– Tanken med att starten är här på Aneby bibliotek är att de som behöver kan få hjälp med att komma igång, säger Westin.
– Banan innehåller 15 QR-koder och är 1,3 kilometer lång. Banan är tänkt att vara tillgänglig för alla, säger Crona.
För att gå rundan behöver man en telefon där man kan tanka ner Xrundans app. Efter man har laddat ner appen och registrerat sig som användare så får man fram frågorna genom att scanna av QR-koderna som sitter uppsatta längst med banan. Behöver man en karta över banan, så finns även det i appen.
För att passa både barn, ungdomar och vuxna finns flera olika alternativ, exempelvis så finns Riksquizet för vuxna och ett par olika Barnquiz.
– Vi har även möjlighet att framöver lägga in frågor exempelvis med lokal anknytning. Så det är inte omöjligt att det blir någon lokal tävling så småningom. Frågorna som är på riksnivå byts ut varje söndag, säger Crona.
– Det kan bli fler rundor framöver. Vi tänker oss att det kanske kan bli en vid Antuna och även såklart ute i byarna, berättar Crona.
Resultatet på hur man lyckats på tipspromenaden ser man sedan i appen. Svaren redovisas varje söndag på Xrundans webbplats.
Annons