Text & foto: Tobias Marbenius.
På söndagen invigdes Aneby kyrkas nya kyrkorgel under högtidliga former. Diplomorganist Anders Gustafsson Forslin visade under en imponerande orgelkonsert hur det digitala instrumentet hanteras på bästa sätt.
Orgeln ser vid en första anblick ut att vara en traditionell piporgel, men tittar man lite noggrannare ser man en mängd digitala tryckknappar.
– Piporgeln som vi haft här flyttade vi med från läktaren i vår förra kyrksal. När den hamnade i den nya salen kom den tyvärr aldrig till sin rätt, förklarar Claes Ljungdahl, en av Aneby kyrkas kantorer.
Den gamla piporgeln kunde säljas till en skola för unga organister i Göteborgstrakten och en ny digital orgel har nu alltså precis införskaffats. Under söndagen hölls en invigningskonsert med diplomorganisten Anders Gustafsson Forslin. Anders har genom sitt företag även levererat och installerat den.
Efter att han noggrant presenterat första stycket svängde han med smidighet och vana över benen över orgelbänken och intog position för spel för att i nästa stund fokusera på notbladen.
Genom ett flertal musikstycken av stora kompositörer som Bach, Schumann och Reger presenterade Anders orgelns intelligens och kunnande. Det visade sig att det inte bara var en orgel, utan inte mindre är sex olika orglar i en, allt för att passa in så bra som möjligt till rätt kompositör och stil. I datorn som finns inuti orgeln finns samplingar från klassiska piporglar.
– Orgeln är av märket Johannus som har sitt säte Nederländerna. Företaget är ledande inom digital orgeltillverkning, och har funnits i 30 år, berättar Anders.
Mellan styckena trycker han på några knappar för att byta orgel. Ljudkombinationerna som ska användas i styckena har han förberett tidigare och sparat på ett USB-minne.
Till den unisona psalmen 702, “Vill ge dig, o Herre, min lovsång”, berättar Anders att han kommer att använda sig av samplade orkesterljud, vilket visade sig låta riktigt bra.
Som avslutning blev det ett stycke inspirerat av Big Ben vid namn “Carillon de Westminister” av kompositören Louise Vierne.
– Om ni lyssnar nog kommer ni få höra lite klockspel, berättade Anders, innan han ännu en gång visade sin skicklighet i att bemästra orgeln.
Efter ett extranummer blev det mingel med snacks och dryck samtidigt som en “workshop” tog vid. Till invigningen hade Anders tagit med sig två “hemmaorglar” som han placerat ut i kyrkan, där den som ville fick prova på. En person som tog tillfället i akt var 15-åriga Gabriel Broman från Tranås. På ett mycket imponerande sätt bemästrade han orgeln på ett minst sagt fantastiskt sätt. Med all säkerhet kommer vi inom musikens värld få höra mer av denna talang framöver.
Annons