Tusentals besökare väntas till folkfester i Hullaryd, Lommaryd och Vireda

Text & foto: Kjell Olof Bohlin. Foto: Tobias Marbenius. Foto: Privat.

Det är i Anebys västra del som de stora folkfesterna äger rum. Midsommaraftons firande i Åsens By, Haurida, samlade mer än två tusen besökare. Snart är det dags för stora folkfester både i Hullaryd, Lommaryd och Vireda.

De populära Veteranträffar i Vireda har kört igång. Foto: Tobias Marbenius.

På stationsplan intill Gröna Lund i Vireda har veteranträffarna redan tagit sin början. Under fyra torsdagar, med start den 11 juli, trängs de åldriga skönheterna. Någonstans mellan 100 och 150 fordon finns att beskåda för de många besökarna. Rubriken för evenemangen är ”fikaträff och veteranfordon”

“En dag i Hullaryd” äger rum helgen 20-21 juli. Foto: Privat.

Till helgen, 20-21 juli, är det dags för folkvandring till Hullaryd. Det väntas minst tvåtusen besökare till ett mångsidigt program. ”Helg i Hullaryd” lördag och söndag har många spännande programinslag.

  • Guidade visningar i det gamla Tingshuset under ledning av delägaren Henrik Olsson.
  • Lyxfika arrangerad av delägaren och konditorn Oskar Målevik brukar bli en höjdpunkt med mycket långa köer. Bland sortimentet finns bakelser, smörgåsar, våfflor och pizza.
  • Grenåsa Byggnadsvårdsbutik finns på plats.
  • Konstutställning på magasinets andra våning erbjuder många spännande bilder.
  • Tipspromenad i området kan bli en utmaning för frågvisa.
  • Det blir sångprogram utanför den gamla Affär´n vid flera tillfällen.
  • Melodikryss med Micke Cederberg och ”Lördans” sent på kvällen.
  • Det blir flera loppisar i byn under dagarna.
  • Trädgårdscaféet öppnar tillfälligt vid detta speciella tillfälle.
Malin Andersson, Lars Widéll, Johan Fridh och barnaskara är förväntningsfulla inför Lommaryds marknad. Foto: Kjell Olof Bohlin.

Den etablerade marknaden i Lommaryd infaller enligt tradition sista fredagen i juli, i år den 26 juli. Förutom handel är denna marknad en viktigt mötesplats och hemvändardag.

AnebyNytts utsände träffade nyligen tre personer i marknadskommittén på själva marknadsplatsen. Det var veteranen Lars Widéll, marknadsgeneralen Johan Fridh och unga Malin Andersson.

”Förra året parkerade 1200 bilar på ängarna intill marknaden. Om det var minst två personer i varje bil, så blir det en stor skara som trängdes och trivdes på marknadsområdet”, säger Lars Widéll med stolthet.

Nytt för året är att ett större tivoli finns på plats. Det kommer från Mariannelund och innehåller även en karusell.

Ungefär 75 knallar kommer att erbjuda blommor, karameller, kläder, korgar och hälsokost. Knallarna betalar 100 kr löpmetern för sin plats. En del är långväga från Göteborg och Skåne.

Lommaryds marknad hålls senast fredagen i juli. Foto: Kjell Olof Bohlin.

– Vi har ett eget hamburgeri, som kan erbjuda en rejäl lunch till besökarna. Dessutom finns fika med smörgås och hembakade produkter.

Det går åt cirka 60 personer från föreningen Lommaryds IF, för att marknaden skall fungera. ”För föreningen är denna marknad en viktig inkomstkälla” betonar Johan Fridh.

Mot slutet av samtalet kommer vi in på vädrets betydelse. ”En skur klarar vi, men blir det skyfall får vi nog problem. Vi hoppas på moln och uppehåll.”


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait