Text & foto: Tobias Marbenius.
Larmen för Räddningstjänsten i Aneby går frekvensmässigt ojämnt, vissa veckor kommer det inga larm och ibland blir det som idag. Vid 18:30-tiden fick brandmännen på Anebys räddningstjänst dra på sig larmstället för dagens tredje gång.
På morgonen larmades de till en bilbrand på länsväg 132, vid lunchtid blev de utlarmade till riksväg 32 där det befarades inträffat en trafikolycka.
– Det handlade om en mobiltelefon som låg kvarglömd på biltaket, när bilen sedan färdades på riksväg 32 vid Bredestads trafikplats ramlade telefonen av taket, vilken då larmade av sig själv, berättar Magnus Ardeby, första insatsperson och styrkeledare på Räddningstjänsten i Aneby.
När de som färdades blev varse situationen meddelade de SOS Alarm att det inte handlande om någon trafikolycka och att ingen person var skadad, men då var redan Räddningstjänsten redan på rull.
“Fall detection” lanserades för iPhone 14. En liknande tjänst finns även i Google’s Pixel-telefoner. Funktionen kombinerar data från gyroskop, platstjänster och mikrofon för att upptäcka aktiviteter som kan tyda på att en olycka eller kollision ägt rum, går att läsa på SOS Alarms webbsida.
Vid 18:30-tiden på lördagskvällen fick räddningstjänsten sitt tredje larm för dagen, då handlade det om ett automatiskt brandlarm på ett företag beläget på Skärsjö industriområde.
– Solen hade värmt upp en värmdetektor som sitter på en husvägg, vilket gjort att den löst ut, berättar Ardeby som efter konstaterandet kunde meddela att styrkan kunde vända åter stationen.
Annons