Makarna Louise och Lars Hellgren bjöd på musikalisk högtid

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

I den omtyckta serien ”Musik i sommarkväll” var det torsdagen den 25 juli dags för Lommaryds kyrka att vara värd för programmet.

Makarna Louise och Lars Hellgren från Örebro välkomnade till en kväll kring ”Lina Sandells liv och sånger”.  Tidigare har familjen Hellgren gästat vår bygd med ett program kallat ”Ett musikaliskt fyrverkeri” framfört i Marbäcks kyrka, Dagstorps sommargård och Vireda Pingstkyrka. Då har mängder av olika instrument använts av barn och barnbarn. En del instrument har varit hemmagjorda och mycket annorlunda. En krycka har fungerat som en flöjt och vanlig fogsvans har frambringat toner med hjälp av en stråke.

Lars Hellgren spelade på en fogsvans.

I Lommaryds kyrka var makarna ensamma, men hade ändå med sig en del ovanliga instrument tillsammans med piano, tvärflöjt, munspel, trumpet och tuba.

Att Lina Sandells psalmer är tidlösa visas bland annat av att de mest använda psalmerna vid kyrkans gudstjänster är ”Blott en dag” och ”Tryggare kan ingen vara”, båda med text av Lina Sandell.

Prästen Ulf Svensson välkomnade till en ”festkväll i vår stora konsertsal”.

Louise Hellgren började programmet med ett eget arrangemang av Sandellpsalmen ”En liten stund med Jesus” innan församlingen fick vara med i sången ”Tryggare kan ingen vara”. I ett ovanligt arrangemang ingick en speldosas toner och ett mäktigt tubasolo.

  • Lars Hellgren berättade att Lina Sandell tidigt lärde sig flera språk, bland dessa grekiska och latin.
  • Till prästhemmet i Fröderyd kom flera betydande personer på besök. Biskop Esaias Tegnér och förkunnaren Peter Fjellstedt, som skapat en egen bibelöversättning, tillhörde besökarna.
  • Under kvällen fick besökarna vara med om två frågetävlingar, där det gällde att gissa på olika fågelarter och urskilja olika Sandell-psalmer.
  • Med hjälp av en duschslang och flasköppning berättades om de stora alkoholproblemen i landet under Lina Sandells verksamma tid.
  • Med tanke på den fattigdom som rådde i mitten och slutet av 1800-talet fick lyssnarna höra sången ”Du måste finnas” från ”Kristina från Duvemåla” av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Den version som Louise Hellgren bjöd på var i mästarklass!
  • Lars Hellgren påminde om att Lina Sandell upplevde många svårigheter under sitt liv:
    Hon var svårt sjuk under uppväxten, samtliga systrar dog i lugnsot, fadern drunknade under en sjöresa, hennes enda barn avled vid födseln, makens företag gick i konkurs med stora skulder som följd. Trots dessa förluster skriver Lina Sandell i de flesta av sina 1.700 texter om förtröstan och hopp.
  • När Lina Sandell skriver om ett ”modershjärta” i psalmen ”Blott en dag” ändras det av förlaget till ”fadershjärta”.  Sången ”Modersvingen” sjöngs i Carola Häggkvists tonsättning. Den texten visar att Lina Sandell lyfte fram kvinnans betydelse i ett patriarkaliskt samhälle.
  • Ulf Svensson använde ”Bred dina vida vingar” som en bön mot avslutningen. Den psalmen sjöngs därefter av församlingen. Förspelet bestod av svajande toner från en såg / fogsvans.
Louise och Lars Hellgren redo för konsert.

Det extranummer som applåderades fram, blev Einar Ekbergs tonsättning av psaltarpsalmen 32: ”Säll är den människa”. Lars Hellgrens framförande blev ännu en höjdpunkt i programmet.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait