Lövsta vocalensemble avslutade sommarmusiken i Aneby

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Lyft jorden mot ljuset” var rubriken för sista ”Musik i sommarkväll” under denna sommar. Aneby pastorat har under tiden juni – augusti inbjudit till flertalet uppskattade musikkvällar.

Tyvärr har inte bygdens folk alltid förstått vilka möjligheter till upplevelse, som dessa konserter erbjudit. Det gällde i synnerhet den avslutande konserten i Vireda kyrka förra söndagskvällen.

AnebyNytts reporter har under flera år skrivit om dessa högtidsstunder. Kanske var just musikprogrammet med Lövsta vocalensemble något av det bästa under flera år? Om den uppskattade musikserien skall kunna fortsätta gäller det att det kommer besökare till dessa kostnadsfria kvalitetsprogram.

För kvällen, söndagen den 25 augusti i Vireda kyrka, bestod vokalensemblen av elva korister, som skickligt vägleddes av dirigenten Margareta Sjunnegren. Medlemmarna i kören kom från Tranås, Ydre och Frinnaryd.

Lövsta vokalensemble gästade Vireda kyrka.

Konserten startade med den trallvänliga ”Buffärdsmarsch från Malung”. Den har använts när korna skulle ut till fäboden, fick vi veta.

Två engelska melodier med de välkända tonsättarna John Dowland och Thomas Morley, stod närmast på tur. Ett himmelskt tonspråk lyfte sig mot 1300-talets målade kyrktak när ”Now is the month of maying” tolkades av kören.

Det blev plats för ett nordiskt tonspråk när ”På fjällstig” av Wilhelm Petersson Berger och ”Glädjens blomster” i arrangemang av Hugo Alfvén presenterades med fullödig tonklang.

Körledaren Margareta Sjunnegren.

Som en hyllning till ”Swingle Singers” framfördes låten ”Bourrée”, som en av kvällens höjdpunkter.

När en avdelning med tyska sånger presenterades, passade en körmedlem på att berömma Vireda kyrka. ”Vilken kyrka ni har och den åker man oftast förbi.”

I en kort andakt anknöt Kjell Olof Bohlin till dagens tema ”Medmänniskan”. ”Den barmhärtige samariten vill lära oss att se, handla och fullfölja när behovet kommer i vår väg.”

Vid konsertens avslutning märktes särskilt Pär Lagerkvists dikt ”Som ett blommande mandelträd” med tondräkt av H. Lundvik och Lars Forsells ”Tillägnan” med ljuvliga toner av Monica Dominique.

Efter en kraftfull applåd bjöd kören på utgångsmusik komponerad av Ludvig van Beethoven.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait