Smedjan i Bälaryd invigdes under hembygdsdagen

Text & foto: Tobias Marbenius.

På hembygdsdagen den 25 augusti i Bälaryds bygdegård var det dags att inviga den nybyggda smedjan.

Smedjan är beläget intill museet.

För ett antal år sedan föddes en idé om att det skulle stå en smedja någonstans på bygdegårdens mark i Bälaryd – och den 25 augusti var det alltså dags för invigning.

Hos Bälaryds bygdegårdsförening fanns det i början av projektet många idéer och frågorna väcktes om materialleverantör, bygghjälp, finansiering med mera.

2022 var tiden var mogen och föreningen hade fattat beslut på att byggstarten av smedjan skulle ske i april/maj 2023.

Den nybyggda smedjan. Foto: Privat.

– Vi hade tallar på övre delen som var färdiga att avverka, så vi kontaktade Eka skog för offert. Samtidigt med detta instiftades en bygdefond där föreningar kunde söka pengar för saker som hade ett långsiktigt värde. Vi lämnade in ansökan så fort som det öppnades upp. Vi fick besked våren 2023 om att det var beviljat med en summa av 100 tusen kronor. Efter det söktes det om bygglov, som var klart och beviljat inom 4 veckor. Tallar togs ner av Eka skog som även torkade och färdigställde byggsatsen, berättar Birgitta Svensson, ordförande i Bälaryds bygdegårdsförening.

Första spadtaget togs i slutet av april och därefter påbörjades markplanering och dränering.

I maj en lördag påbörjades arbetet och Eka skog levererade och hjälpte bygdegårdsföreningen med att komma igång med det första rader av väggar. Därefter har byggnaden tagit form och i slutet av 2023 var det klart att redovisas som ett delprojekt till kommunen.

– När det öppnades upp så att vi av bygdefonden kunde söka igen, som delprojekt två, för att färdigställa invändigt, beviljades vi ytterligare 40000 kronor som gjorde det möjligt och vi kunde fortsatta resan med smedjan med målet att ha invigning 2024 i samband med vår hembygdsdag 25 augusti, berättar Birgitta.

Bygdegårdsföreningens ordförande, Birgitta Svensson, klippte bandet tillsammans med smeden Marcel Stolt. Foto: Privat.

– Nu är vi här, nu var det dags att klippa bandet. Smedjan kommer att förverkliga mångas drömmar att bevara hantverket i Bälaryds socken för all framtid. Detta hade aldrig varit möjligt utan alla dessa ideella krafter, vilja och intresse att omsätta smedens vision/idé att utveckla bygden.

Smeden Marcel Stolt har varit med i planeringen av smedjan. Foto: Privat.
För den som önskade kunde en påse hembakat inhandlas. Foto: Privat.

Invigningsdagen bjöd på omväxlande väder. Besökarna hade möjlighet att se tjärbränning och rökning av kött och korv. Det fanns lotteri och marknadsknallar med olika hantverk. Museet och hembygdsstugan var öppet. I bygdegården var det servering och utställning av spetsar, bonader, virkat, tavlor som speglade olika tekniker med lokala hantverkare.

I bygdegården var det utställning och försäljning. Foto: Privat.
Foto: Privat.
Visning av tjärbränning och rökning av kött och korv. Foto: Privat.
Foto: Privat.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait