Hösttorg i Hullaryd – en småskalig folkfest

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Hullaryds tradition som en etablerad handelsplats befästes i lördags, den 5 oktober, genom den marknad man valt att kalla ”Hösttorg”. Det var inte många knallar och inte heller särskilt många besökare på plats denna tidiga och blåsiga höstdag. Men gemytet och samtalet mellan besökarna märktes tydligt vid en rundvandring.

Besökare på Hösttorget.
Roland Sjöberg vid sina äppellådor.

Som vanligt fanns Roland Sjöberg från Gisebo i kanten av marknaden. I år hade han som medhjälpare släktingen Fredrik Andersson, som vänligt bar äppelpåsarna åt köparna till deras fordon vid den avlägsna parkeringen.

Elvy Johansson sålde ostkakor och hembakat.

Elvy Johanson är en annan stadig säljare av kvalitetsprodukter. Hennes hembakade godsaker hade god åtgång liksom ostkakorna.

Nordlunda handelsträdgård på plats.

Nordlunda handelsträdgård hade flyttat ut delar av sitt sortiment till hösttorget. Deras buketter lyste upp marknaden och skapade intresse och köplust.

”Bränna får” från Sunhultsbrunn med fårskinn och Peter Nöijd från Tranås med sitt godissortiment hade många kunder vid sina stånd.

Lars-Göran Lindahl sålde samhällsföreningens potatispåsar och Svenska kyrkan kombinerade godsaker med bibelord.

Svenska kyrkan i pastoratets västra del visade upp en annorlunda närvaro. Kreativa prästen Karin Sanell hade kombinerat godisbitar med bibelord och lagt dem i olika skålar med olika rubriker. Dessa rubriker var Vänlighet, Tålamod, Entusiasm och Hopp. När godsaken är avnjuten hoppas man att det tänkvärda bibelordet sparas för upprepad läsning. På en av mina lappar kunde man läsa ett ord från Psaltaren: ”När jag är rädd att tappa fotfästet, håller din godhet mig uppe. När mitt hjärta är fullt av bekymmer, gör din tröst mig glad” (Psalm 94:18-19).

Färgstarka buketter fanns att inhandla för de som önskade.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait