Gudomlig musik för själens rum i Lommaryds kyrka

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Mitt i höstrusket öppnas portarna i Lommaryds kyrka för en värmande höstkonsert med namnet ”Balsam för själen”. Det var kommunens egna ”supergrupper” Aneby symphonic Band (ASB) och Aneby kammarorkester (AKO) som var för sig och tillsammans skulle förgylla en kväll i oktober.

När prästen Karin Sanell och kyrkklockorna välkomnat, var det dags för konsertens första punkt.

Det var ASB med sin dirigent Daniel Hedström som bjöd på det ganska okända stycket ”Desert Dances” av Philip Sparke. Kraftfullt och rytmiskt spelade orkestern denna exotiska ökendans med ursprung i Nevadaöknen i USA.

Det följande stycket ”Contrasto Grosso” (Stora kontraster) i tre satser framfördes briljant av samma orkester. Krävande musik av den holländske kompositören Jacob de Haan. Besökarna i den välfyllda kyrkan kunde uppleva både lekfullhet och nyansering.

Delar av publiken.

När det var dags för stråkorkestrarna att ta över fick kompositören Lille Bror Söderlundh visa nya sidor av sitt skapande. Dirigenten Ulrik Lundström ledde stråkarna i ”Polacca-Sarabanda” ur ”Christina-Musik”. Denna teatermusik lär ha skrivits till ett verk av August Strindberg.

Därefter framförde stråkorkestern ett stycke som spelas mycket sällan. ”Tordion-Bransles-Peids” komponerat av Peter Warlock fick en briljant tolkning med ett skimrande tonspråk. Ulrik Lundströms livliga rörelser fick musikanterna att göra sitt yttersta för att framkalla välljud.

Två mer välbekanta stycken stod på tur i programmet för stråkorkestern. ”Efter regnet” av Benny Andersson (1987) med Ulriks arrangemang och Bobbie Ericsons ”Utskärgård” blev musikaliska höjdpunkter, som ledde till extra långa applåder. Det blev musik för själens rum med berörande förmåga, när förnimmelsen av vågornas rytm och ett avslutat regnväder kunde upplevas.

Några av musikanterna / Dirigenten och kulturskolans chef Daniel Hedström i viloläge.

ASB brukar alltid i sina konserter spela minst ett stycke av Astor Piazzolla från Argentina. I kvällens program fanns ”Oblivion”(Glömska) med skickliga klarinettsolisten Sofia Zechel. Blåsarna visade prov på följsamhet och rytmisk förmåga.

Filmmusiken (ur The Mission) ”Gabriel´s Oboe” med konsertmästare Anna Edmark som fiolsolist, blev en av kvällens musikaliska höjdpunkter. Stycket är skrivit av Ennio Morricone och arrangerat av Ulrik Lundström speciellt för kvällens konsert. Berörande musik för innersta rummet!

Greger Siljebo har komponerat den gudomligt vackra ”Visa i Backa”. Det såg ut som om musikanterna älskade att spela detta arrangemang av dirigenten.

Prästen Karin Sanell började sin andakt med ett citat: ”Jag är glad att jag lever i en värld där oktober finns”. Hon talade sedan om att det nu är tid för stjärnskådning, kometupplevelse och möte med supermånen. ”Musik kan förmedla läkedom och tröst och bli balsam för själen.”

Dirigenterna framför sina musikanter.

Till sist sammanstrålade de båda orkestrarna i ”Appalachian Morning” av Robert Sheldon. Varje del av katedralen jublade i ett magnifikt tonflöde!


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait