Spännande föreläsning om resa till vitön i Andrées spår

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

En ovanligt spännande föreläsning i ord och bild kunde upplevas i Bälaryds bygdegård senaste fredagen. Det var chefen för Grenna museum Håkan Joriksson som tog med lyssnarna på en resa till Arktis, Svalbard, Spetsbergen och Vitön. Han har själv varit där flera gånger och kunde dela med sig av sina upplevelser i ord och bild.

Delar av de besökare som tog del av föreläsningen.

Samuel August Andrée var född och uppväxt i Gränna, men flyttade som ung till Stockholm. Där var han aktiv inom politiken och näringslivet. Han var en välkänd samhällsdebattör, som kämpade för kvinnans rättigheter, fick vi veta av Joriksson.  Mest känd är han för resan i ballong över vita vidder i polarområdet. Hans utbildning till ingenjör kom väl till pass under detta äventyr.

Håkan Joriksson från Grenna Museum gästade Bälaryds föreläsningsförening.

Håkan Joriksson har varit reseledare under flera polarresor och kunde dela med sig av sin bildskatt.

Besök gjordes i arktiska Svalbard men målet för resenärerna var Vitön, där Andrée hittades död och hans kvarlevor återfanns.

  • I det så kallade ”Svenskhuset” bodde Andrée 1882-83.
  • På ”Danskön” startade den äventyrliga expeditionen 1897 Där tillverkades vätgas, som bränsle för den stora ballongen. Ballongen är tillverkad av 3.700 tygstycken och byggdes i Göteborg.
Håkan Joriksson visade bilder fotograferade under sina polarresor.

På bildskärmen visades flera bilder på nutida glaciärer, som tyvärr minskat i storlek på grund av det varma klimatet. Även stora grupper av valross visades under föreläsningen.

Resesällskapet på väg genom terrängen.

Trots det bistra klimatet finns ett rikt fågelliv i området. Bland annat visades Ismås, Tretåig mås, Stormfågel och Lunnefågel.

Valross kunde ses.

Sällskapet såg flera isbjörnar, spetsbergsren och säl under sina vandringar. För att skydda de 48 resenärerna hade guiderna var sitt gevär.  Vi fick veta att en isbjörn kan simma i vattnet under två veckor i sträck i sin jakt efter föda. Det är ett stort problem att isen smälter och att isbjörnen tvingas bli ett landdjur. Renen har blivit bytesdjur.

En besökargrupp med siktet inställt på Vitön.
  • Efter flera försök lyckades gruppen nå fram till Vitön försedda med gummidräkt i mindre gummibåtar. På Vitön har det byggts ett monument för att hedra de omkomna forskarna.
  • En av bilderna på skärmen visar Joriksson hoppande i det nollgradiga vattnet.
Bild på Andrées forskargrupp 1882.
  • En helt annan bild föreställde forskargruppen 1882. Andrée som fanns med på den bilden har kallat gruppen ”Detta förbannade sällskap”. Föreläsaren berättade att det i dagböcker framkommit att det var mycket osämja bland forskarna.

Andrée och hans grupp nådde Vitön 1897 och hittades först 30 år senare i sina grunda gravar.

Många frågor ställdes av imponerade lyssnare innan det var dags för kaffe.

Magnifika vyer under polarresorna.

Nästa föreläsning i bygdegården infaller fredag 28 mars med ändrad klockstart. Den börjar redan kl.18 på grund av tågförbindelsen till Stockholm. Det är välkände före detta politikern och Röda Kors-chefen Anders Wijkman som då föreläser över ämnet ”Ett manifest för jordens överlevnad”.

Vid detta tillfälle är även Aneby Bibliotek och Röda Korset medarrangörer.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait