Text & foto: Kjell Olof Bohlin
Efter två års pandemiuppehåll var det åter dags för Åsens By att välkomna tusentals midsommargäster. Trycket var stort redan på förmiddagen och vid lunchtid fanns knappast en parkeringsplats att tillgå, trots att det stora gärdet intill Haurida kyrka tagits i anspråk.
Idyllen på Åsen är stor vid alla tillfällen, men på midsommarafton är den fullständig. Barnfamiljer och folkdräktsklädda blandades med sommarklädda på väg mot midsommarstången.
På logen serverades speciella jordgubbsbakelser och Åsens egen ostkaka. Kön till läckerheterna var onödigt lång, kan den tycka som stod sist.
Under hejarop gick resningen av stången utan problem och när den väl fanns på plats var det dags för formering i flera ringar.
Innan själva dansen startade hade Irene Oskarsson välkomnat och själv bidraget med somriga sånger till dragspel. Bland dessa fanns “Jag tror på sommaren” förknippad med Mats Olin och “Det stod en blomma därhemmavid”, som numer kan betraktas som en läsarsång. När sångavdelningen var avklarad var det dags för Irene Oskarsson att gå in i rollen som lekledare. “Små grodorna” och “Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg” fick rörelserna att likna en jättelik teaterscen. Ängen räckte knappast till för den dansanta delen av besökarna.
Det fanns möjligheter även för andra aktiviteter. Fiskdamm, chokladhjul och bollkastning var några av dessa.
Många av besökarna kom från Jönköpingsområdet. Bland dessa fanns Jens Junelind. Han kunde berätta att han som barn ofta besökte Åsens by, långt innan den fick en kulturstämpel. “Min gammelmorfar var klockare och bodde på gården. Jag gick ofta in till Tekla för att äta något gott”.
Jens Junelind är känd som en skicklig konstnär och hämtar ofta sina motiv från Viredabanans historia.
För många av besökarna är själva folkdansuppvisningen en höjdpunkt i firandet. Årets folkdanslag var Tranåsbygdens hembygdsgille. Bland de dräkter som kunde urskiljas fanns “Norra Vedbodräkten” och “Skedevidräkten”. Man kan tänka sig att det var svettigt att dansa för de uppklädda dansarna, när temperaturen närmade sig 30 grader.
Inom kommunen kunde man även delta i midsommarfirande i Hullaryd, Bälaryd, Frinnaryd, Aneby, Askeryd och Sunhult.
Midsommarfirande i Hullaryd
Text & foto: Tobias Marbenius
Även i Hullaryd samlades rekordmycket folk på midsommarfirandet som anordnades vid Thelgården av Hullaryds samhällsförening. Utöver den obligatoriska dansen runt midsommarstången fanns det flera olika aktiviteter att göra.
– Det var inte två ringar, men det var i allafall en större ring än vanligt, konstaterade Anna Liljerud, marknadsgeneral i föreningen och är glad över att det har kommit så mycket folk.
När firandet drog igång hängde Bosse Göransson på sig dragspelet och framförde bland annat lite Taube innan det blev folksamling runt stången och traditionella midsommarmelodier som “Små grodorna” tog vid.
Skapelsegudstjänst i Lommaryds kyrka
Text & foto: Kjell Olof Bohlin
På midsommardagen var det en särskild “Skapelsegudstjänst” i Lommaryds kyrka. Prästen Karin Sanells predikan var en skön förening av naturvetenskap och teologi. Djuren fanns i centrum och på en matta fick barnen leka med bilar och tåg. Somriga solosånger sjöngs av Åsa Lowejko med bravur.
Efter själva gudstjänsten bjöds det på jordgubbstårta i parken och den som önskade kunde dansa kring den uppsatta midsommarstången.