Text & foto: Tobias Marbenius
Klockan närmar sig 11 när jag besöker Stalpets Café & Hantverk. Varken caféet eller hantverksboden har öppnat för dagen, men det är ändå mycket folk i den blomsterrika trädgården. Några har slagit sig ner och sitter och samtalar runt borden, en del tittar på blommorna och vid staketet mot Stalpets vattenfall står folk på rad, flera tar tillfället till akt att med kamera föreviga fallet.
Vad jag kan höra från den plats jag slagit mig ner på så pratar ett sällskap danska, några pratar tyska men de flesta pratar svenska. Dialekterna avslöjar att de kommer från olika delar av landet. Att Stalpet är ett populärt resmål går inte att ta miste på.
Klockan slår 11 och dörren till caféet öppnas upp. Snabbt bildas en lång kö av människor och caféägaren Marina Janehed och hennes anställda får fullt upp med att servera det gästerna önskar.
I ena hörnet av trädgården ligger Stalpets Hantverksbod och de öppnar upp en timma efter caféet.
Stalpets sockenbodsförening bildades 1989 och bedriver sin verksamhet under maj, juni, juli och augusti i den gamla kvarnen intill vattenfallet. Medlemmarna i föreningen är hantverkare från och runt Aneby.
Utöver medlemmarnas skapelser finns även alster från ett par gästutställare. Gästutställarna byts ut varje månad och vid månadsskiftet mellan juli och augusti var det dags för nya gästutställare. Elin Ericsson och Maria Alvin heter de två nya utställarna som även blir säsongens sista. Maria skapar silversmycken och Elins alster är i betong.
När klockan slår 12 låses hantverksboden upp och det tar inte lång stund förens det är fullt med folk inne i lokalen. Efter några minuter blir det även kö vid kassan.
– Det har varit väldigt mycket folk i sommar, över förväntan, berättar Hilda Wretheim som idag tillsammans med Maggan Fredriksson har fått ett arbetspass i butiken.
Medlemmarna, som är åtta till antal, turas om att bemanna hantverksboden. I maj är boden öppen endast på helgerna, men under juni, juli och augusti är det öppet varje dag, 12-18.
Hilda Wretheim är keramiker och har haft keramiken som hobby under 46 års tid. Hilda, som är bosatt i Tranås, tar mig med till sin avdelning i butiken där hon visar upp sina skapelser. Det finns muggar, vaser, behållare för olika saker, tavlor med budskap med mera men mest dras blicken åt ett luciatåg med lucia, tärna och stjärngosse.
Maggan Fredriksson har sin hemvist i Jönköping. Maggans specialitet är att tillverka mjukisdjur, dockor, väskor med mera.
– Mina käpphästar är väldigt poppis, berättar Maggan samtidigt som hon håller upp en.
Hilda och Maggan berättar att de inför säsongen måste börja i god tid för att hinna med att skapa och bygga upp ett lager. – Minst ett halvår innan vi öppnar, berättar de två.
De andra medlemmarna i föreningen är Birgitta Wall som sysslar med luffarslöjd. Gerd Wisén tillverkar glas-smycken och handmålat glas och porslin. Monica Lindén Randelius säljer exempelvis egentillverkad saft och sylt.
Anja Dalhög är ordförande i föreningen och är vida känd för sina välsmakande ostkakor, givetvis finns de att köpa i hantverksboden.
Vidare bland föreningens medlemmar så är det Maria Ekholm som sysslar med virkeri samt Lasse Wallin som tillverkar bruksföremål i trä.