Text & foto: Kjell Olof Bohlin.
Med stor förväntan fick 35 personer en förstärkt kunskap om Smålands landskapsdjur under en föreläsning i Bälaryds bygdegård fredagen den 10 mars. Säkert kommer besökarna att länge minnas denna upplysande händelse under lång tid.
Föreläsaren Börje Gunnevik från Storeö utanför Vetlanda är troligen landets främste utterexpert. Han föreläser i förskolor och äldreboenden om utterns liv, beteende och utbredning. Han har även besökt universitet och folkhögskolor med sin sakkunniga undervisning.
Börje Gunnevik är även anlitad som expert av länsstyrelser, trafikverket och djurparker.
Kvällens programvärd Torleif Strömberg uttryckte sin glädje över kvällens efterlängtade besök. En applåd välkomnade föreläsaren innan ordet lämnades till Börje Gunnevik.
“Jag har anknytning till bygden genom att min mor är född i Flisby, någon mil utanför Aneby.
Besökarna fängslades av Gunneviks fakta, stillbilder och filmer. En kort sammanfattning av kvällens innehåll följer här:
- Uttern höll på att försvinna från det svenska landskapet och blev fridlyst 1968.
- Utterns största hot är olika gifter och påkörning av fordon i trafiken. 85 procent av de uttrar som dör omkommer i trafiken. Under 2021 blev 218 uttrar överkörda och dödade.
- Föreläsaren hade med sig en monterad, inte uppstoppad, utter och ett utterskinn.
“Jag är den ende i landet som har fått möjligheten att få tillgång till en monterad utter. Men den tillhör statens Rikshistoriska museum och skall återlämnas när jag slutat min verksamhet.”
- Varje dödad utter skall obduceras och bevaras sedan i ett särskilt lager.
- Första gången jag såg utterspår var 1971 och efter det var jag fast.
- Uttern lever av vitfisk, grodor, kräftor och olika insekter.
- Honan är dräktig under 62 dygn och får vanligen 1-2 ungar. Ungen följer sedan mamman under ett år. En utter blir normalt sex år gammal.
- Uttern har hög ämnesomsättning och måste äta cirka 10 procent av sin kroppsvikt varje dag.
- En utter är försedd med mängder av känselhår, som gör att den kan jaga även under nattetid.
- Idag finns cirka 3.500 uttrar i vårt landskap. En viss tillväxt kan vi glädja oss åt.
I den film som visades framkom att det går att komma uttern nära om man finns i ett gömsle eller har tur att se djuret från sitt köksfönster. Vid ett besök i Skånes djurpark blev personalen förvånad över att en utter sökte sig till Börje Gunneviks knä. “Det får aldrig vi uppleva.”
I Aneby har under senaste tiden uttern hamnat i fokus också genom Lennart Anderssons visning av sin utterfilm. Den har visats både i Gula Villan i Aneby och på Thelegården i Hullaryd.
Nästa föreläsning i Bälaryds bygdegård infaller fredagen den 31 mars. Då kommer Sofia Hoas och en grupp att berätta om Svenskbyborna i Ukraina. Svenskbyborna kom från Dagö och tvingades på flykt. Nu upplever de svensktalande invånarna krigshandlingar från andra sidan floden Dnjepr.