Text & foto: Kjell Olof Bohlin.
“Undrar om några vågar komma till Åsen denna kyliga vårdag?” Frågan var befogad i lördags, då det inte kändes som om vintern rasat ut på riktigt. Men i dammet från hästarnas arbete, stod en växande skara intresserade åskådare.
När det sedan var dags för presentation av hästarna, deras redskap och metoder hade något över hundra personer ställt sig runt Åsenbonden Andreas Damberg. Han hade förmågan att kunna förklara på ett enkelt sätt så att troligen alla i den samlade skaran verkade förstå.
Bland de fem hästar som användes för dagens olika moment fanns ardennerhästen Maja, sju år, med Louise Johansson som kusk. De hade på morgonen åkt från samhället Sommen för att vara med om denna händelse på Åsen. “Det missar vi inte gärna, även när vädret är lite bistert.”
Vad hände på åkermarken denna lördag, dagen innan valborgsmässoafton?
Allra först skulle åkern harvas, varv efter varv. Intill mig stod Lars-Erik Fält, känd politiker från Aneby. Först kommunalråd, senare fullmäktiges ordförare.
Har du något minne av denna verksamhet?
– Ja, redan som tonåring fick man gå med hästen på dammiga åkrar. Det var inte särskilt uppskattat.
När fjäderharven gjort sitt var det dags för sådden, också nu med hästens hjälp. “Det tar nog en dag att gå över åkrarna med harv, såmaskin och ringvält – kanske lite längre innan allt är klart”, sa Andreas Damberg, när någon undrade vid frågestunden.
Vi fick veta att fyra av hästarna var ardenner och den återstående av nordsvensk ras.
Dessa båda raser är egentligen halvsyskon. I Sverige finns betydligt fler nordsvenska hästar än den kraftigare ardennern, berättade en av kuskarna.
Många sökte sig in till den servering som erbjöds innanför affärsdelen. “Det känns gott att tina upp med en rejäl kaffekopp och en macka”, tyckte en bordsgranne.
Det händer mycket på Åsens by den närmaste tiden. Säsongen invigs den första maj. Då presenteras flera nyheter.
Annons