Text & foto: Kjell Olof Bohlin.
Troligen är midsommarfirandet på Åsens By det mest omfattande inom flera mils omkrets. Kanske var det cirka 2000 besökare som sökte sig till idyllen denna vädermässigt gynnade dag.
Nedanför den gamla prästgården, nu vandrarhem, finns två unga damer i vackra kransar och dräkter. Det är Elin Lagerman och Jonna Weylandt från Jönköping med Herman 1,5 år, som trivs i idyllen.
Det är flera grupper som slagit sig ner i det brungröna gräset, runt om i den stora trädgården.
Den medhavda matsäcken packas upp under stor förväntan och barnens ivriga röster frågar efter sina godispåsar.
Bökande Linderödsgrisar väcker stor uppmärksamhet. “Att dom kan gräva så djupt är väl konstigt” tycker någon lutad mot staketet.
Teklas hus är omringat av grupper, som tycks ha hittat rätta platsen för sin picknick.
Med raska steg är en folkdräktsklädd kvinna på väg mot logens servering. Det visar sig vara nya verksamhetschefen Cecilia Andersson i dräkt från Norra Vedbo. “Du får skynda dig med bilden, eftersom jag snabbt skall koka nytt kaffe.”
Vid ladugården har det bildats kö för turåkning med häst och vagn. “Mamma måste jag vänta så länge på min tur” undrar en liten flicka.
Där midsommarstången snart skall resas, är mycket folk samlade. Det gäller att vara beredd när det är dags. På ängen finns många olika aktiviteter att välja på: Chokladhjul, bollkastning på burkar, ankdamm med möjlighet till fiske, olika lotterier.
Spelmännen har redan börjat spela kända melodier från sin speciella plats. När stången skall resas är många villiga att göra en insats. Dansledaren Irene Oskarsson ser till så att det bildas tre olika ringar runt stången. De låtar hon leder är bland annat “Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg, Så går vi runt kring vårt enrisesnår (med rörelser för alla veckans dagar), Björnen sover och Små grodorna är lustiga att se. Den första avdelningens avslutning blir förstås “Raketen” med ett tjoande som påstås skall höras ända till Tranås.
När det är dags för Tranåsbygdens hembygdsgille att tåga in på arenan, är uppmärksamheten total.
Med svenska flaggan i täten kommer de folkdräktsklädda dansarna fram till midsommarstången för att dansa olika folklekar. Applåderna kommer tätt och förtjänstfullt när de olika danserna snuddar folkhavet.
På logen vankas det läckerheter. Den speciella Midsommarbakelsen får en strykande åtgång. Under bädden av jordgubbar finns en smakrik smulpaj och längst upp en svensk flagga som skapar högtid.
I Aneby kommun firas midsommarfest i varje socken, med något mindre besökare än på Åsen.
Annons