Ralingsåsgårdens höghöjdsattraktioner rejält invigda

Text & foto: Tobias Marbenius.

På måndagskvällen var det dags för Ralingsåsgårdens invigning av de nyligen installerade höghöjdsattraktionerna.

Ralingsåsgårdens huvudbyggnad.

Denna premiärkväll till ära var det halva priset för de modiga som vågade sig upp i de nyinstallerade höghöjdsattraktionerna. Inte nog med det, det var fritt att inta korv med bröd och alla barn som behövde svalka sig efter eller emellan aktiviteterna bjöds på glass. För de som ville eller inte vågade sig upp bland trädtopparna fanns möjlighet att testa på fotbollsgolf på marknivå.

Vyn över Ralången, om ni tittar noga så ser ni en linbaneresenär.

Höghöjdsaktiviteterna är en del i ett större aktivitetsprojekt som Ralingsåsgården har i görningen.

– I framtiden kommer det att komma fler höghöjdsattraktioner och så ska även ett stort lekland i marknivå göras. Leklandet kommer att vara lämpligt för de mindre barnen, typ 4-10 år, berättar Magnus Ardeby, en av eldsjälarna bakom satsningen.

Själva höghöjdsattraktionerna ligger från huvudbyggnaden sett ungefär lite mer än halvvägs ner till Ralången. Peter Klint är gårdsansvarig och höll till närmare huvudbyggnaden där han var i full färd med att grilla korv.
– Om man ser till bilarna som har kommit är det nog ett par hundra personer som tagit sig hit till invigningen, berättar Klint och gläds över att intresset är så stort.

Instruktören Magnus Ardeby går tillsammans med sonen Jonah igenom säkerhetsanordningen för de på plats.

Nere vid höghöjdsbanorna går instruktören Magnus Ardeby igenom för de som anlänt hur de olika banorna går och hur säkerhetsanordningen fungerar. Personerna, barn som äldre, är knäpptysta och ser ut att lyssna med spänning.
– Vi har ett system som gör att man inte kan trilla ner, och det känns tryggt och skönt både för oss instruktörer och för er föräldrar som kanske är kvar på marken, förklarar Ardeby.

För att klättra behöver man ha ett sele på sig. Ralingsåsgården hade försett sig med flertalet selar, men i takt med att fler äventyrslystna droppade in uppstod det väntetid på att få ett sele.

Ardeby informerar om att innan man ska klättra måste man först testa på en provbana i marknivå. Instruktörerna finns med under provbanan och finns även senare nära tillhands under äventyret.

Jonah Ardeby instruerar på provbanan.
Höghöjdsbanorna finns i två versioner.

Det finns två olika banor att klättra i, en lite enklare på en höjd på 3-6 meter och en mer utmanande på högre höjd på 6-9 meter upp i luften.
– Utöver banorna finns även en linbana på 240 meter, berättar Ardeby.

Höghöjdsbanorna finns i två versioner.
På banorna går det lättare om man hjälps åt.

– På banan visar vi respekt mot varandra. Vi hjälper varandra, uppmuntrar varandra, hejar på varandra. Det är ingen tävling, det handlar inte om att vara snabbast, modigast eller duktigast, ja, eller möjligtvis modigast. Man kan ju vara rädd med ändå göra saker man tycker är läskigt, det handlar då inte om att vara rädd utan att vara modig, förklara Ardeby för de äventyrslystna.

Joni Lillieström kastar sig vågat ut på en kortare åktur.
Höghöjdsbanorna är en utmaning både för yngre och äldre.
Joas Schot var kvällens första resenär i linbanan, eller Zipline som den även kallas.
Joas Schot i full fart i linbanan.
Det var många som ville testa på höghöjdsbanorna.
Jesse Schot i början av äventyret.
Roxy Lillieström tar sig fram på den lägre av banorna.
För att åka den långa linbanan på 240 meter måste man klättra upp till en hög plattform.

Ralingsåsgården har även kanot och kajakuthyrning, badplats, bastuflotte, stuguthyrning och en camping med utsikt över Ralången.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait