Text & foto: Tobias Marbenius.
Manus pluggas, repliker nöts och nervositeten har gjort sig påmind. Snart är det dags för Haurida teatersällskap att presentera sin första teateruppsättning, bygdespelet “Hänt i Havryda”.
“Hänt i Havryda” är ett bygdespel från 1840-talets fattig-Sverige och sträcker sig fram till 1950-talets lantliga idyll. Under föreställningen kommer det att bjudas på historiska inslag från Haurida socken.
Jag träffar teatersällskapet i samband med att skådespelarna ska fotograferas inför den affisch som ska sprida budskapet om att “Hänt i Havryda” ska utspelas. Det jag möter vid Hauridas bygdegård, där fotograferingen ska ske, är ett glatt och taggat gäng, det går att ana en viss nervositet och en undran på vad de gett sig in på, men samtliga poserar framför kameran som om de aldrig gjort annat.
En gång när Hauridabygdens historia kom på tal slogs Ulf Lundberg av tanken att ett bygdespel om byn skulle göras. Tidigare har han bland annat författat teatermanuset “Stationssamhället Aneby” och nu närmar sig även premiären av Lundebergs senaste skapelse, “Hänt i Havryda”.
– Det var Ulf som drog igång allt. Han frågade runt här i byn om vi var intresserade, och vi hängde på utan att tveka, berättar Sven Gustafsson, som till vardags arbetar som tandläkare.
När vi efter fotograferingen slagit oss ner runt borden i Hauridas fritidsklubbs lokaler höjer Sven blicken och ställer frågan till sina bordsgrannar: – Kan ni replikerna utantill? Svaret blir ett lite nervöst och tyst “nja…” samtidigt som de sänker blicken och tittar ner i manuset som de har framför sig.
Sven Gustafsson har bott i Haurida i 15 år och tycker att det är intressant att få lära sig historien om socknen. I teateruppsättningen har han fått två roller, en som präst och en som luffare.
– Du passar ju bra både som präst och luffare, säger någon och får ett glatt medhåll från de andra.
Teatersällskapet hade sin första övning i september förra året och har sedan dess träffats för repetitioner ungefär en gång varannan vecka.
– Lite tufft är det allt med replikerna, men det är konstigt nog lättare att minnas repliken som är precis före sin egen, säger Conny Svensson, som kliver in i rollen som brevbärare.
Conny, som vid sidan om skådespelarrollen arbetar som skogsmaskinsförare, är född och uppvuxen i Haurida och minns en del av de historiska personerna som förekommer i föreställningen.
Den musikaliska Hauridasonen Hjalmar Pettersson har fått till uppgift att med sitt dragspel stå för de musikaliska inslagen i föreställningen.
– Jag har fått öva in lite nytt och en del mellanspel funderar jag ännu på, berättar Hjalmar.
Manusförfattaren Ulf Lundberg förklarar att det gått lätt med rekryteringen till uppsättningen.
– Många tackade ja direkt när jag frågade, och nämner vidare att alla utan en, Oliver Bodin, är Hauridabor.
– Man behöver inte vara Hauridabo eller känna till Haurida för att uppskatta teatern, utan jag har skrivit den så att det ska vara intressant för alla, om utvandringen exempelvis, berättar Lundberg, som hoppas på stor uppslutning.
Flera i teatersällskapet har aldrig gjort något liknande förut och nu när det närmar sig premiären kommer nervositeten smygande.
– Det är oroande många som sagt att de ska komma, säger församlingsherden Karin Sanell, med glimten i ögat. Även hon har en roll med i spelet.
Nu har det gått en månad sedan jag träffade teatersällskapet, så antagligen sitter snart replikerna klockrent, för i skrivande stund är det bara två veckor kvar till premiär…
Föreställningen har premiär den 26 augusti. Föreställningen ges även dagen efter, den 27 augusti.
Mer information om biljettköp mm, hittar du på AnebyNytts evenemangskalender, här…