Text & foto: Kjell Olof Bohlin.
Raden av dagträffar i Vireda pingstkyrka avslutades i tisdags med ett angeläget och känsligt ämne. Vännerna Christer Josefsson och före detta begravningsentreprenör Paul Axelsson samtalade om livets slutskede. Båda är bosatta i Ölmstad och aktiva inom olika frikyrkor på orten.
Bland fakta och tankar i programmet väljer Anebynytt att citera några.
Inglis Granlinger hälsade välkommen och framhöll vikten av ett medvetande om livets korthet.
Paul Axelsson har tidigare arbetat inom akut- och kirurgavdelningen och inom socialtjänsten. Därefter övertog han ansvaret för ”Vätterbygden – Ankarbergs Begravningstjänst”.
- Vi lever alla med döden som sällskap och måste lära oss att döden är till för alla.
- Döden kan komma både som ett smärtsamt eller befriande besked.
- Min personliga tro minskar rädslan för döden. Men jag kan känna oro för att kontakten med anhöriga skall avbrytas.
- I min yrkesroll får jag ofta fungera som själavårdare och försöka förmedla tröst.
- Det är viktigt att våga släppa fram sina känslor när förlusten är ett faktum.
- Begravningssederna har förändrats mycket de senaste årtiondena. Nu är det få jordbegravningar. Hela 90 procent väljer kremering och allt fler väljer begravning av urna, där kremering redan skett.
- Alla betalar en begravningsavgift och har rätt till en begravningsplats. Däremot är medlemskap i Svenska Kyrkan en förutsättning för kostnadsfri begravning i Svenska Kyrkan.
- Frågan ställdes om kostnaden för en begravning. ”Som lägst tar begravningsbyrån ut en kostnad på 13.000 kr. Därtill kommer kostnad för servering vid minnesstunden.
- Det är viktigt att bestämma hur man vill ha sin begravning. Till god hjälp finns ”Livsarkivet” där man skriver in olika slags önskemål och anger namn på anhöriga och nära vänner. I denna handling finns även plats för en levnadsberättelse till stöd för anhöriga och den som förrättar begravningen.
I samband med serveringen ställdes flera frågor till Paul Axelsson.
Annons