Text & foto: Kjell Olof Bohlin.
Många ville fira julafton tillsammans i Aneby kyrkas församlingshem. Redan vid öppningsdags ringlade sig en lång kö förväntansfulla gäster i riktning mot det dignande julbord, som fanns på kyrktorget. Det var stiftsgården Gransnäs som svarat för julbordets alla läckerheter.
Längst det dignande julbordet var det tydligt markerat vad som fanns på faten. En särskild markering fanns för det som var fläskfritt, eftersom flera av gästerna hade muslimsk bakgrund.
Det är Aneby kristna råd (AKR) som stod för detta uppskattade arrangemang, som är helt kostnadsfritt för alla gäster. Inte ens en frivillig gåva anbefalldes.
Samlingen började alltså med ett dignande julbord och fortsatte sedan med samtal kring borden i församlingshemmet. Arrangören såg till så att det blev en blandning av gäster med inslag från Sverige och andra länder. Deltagarna kom från säkert minst fem länder utanför Sverige. Dessutom fanns svenska gäster från både Göteborg, Nässjö och Tranås. Gemenskapen kring de många borden var påtaglig. Det haglade beröm över kockens skicklighet. ”Så god skinka har jag nog aldrig smakat.”
Ett särskilt allsångsblad delades ut och med hjärtans lust sjöngs ”Bjällerklang” och ”Nu har vi ljus här i vårt hus” till Claes Ljungdahls medryckande pianoackompanjemang.
För uppskattad solosång svarade Mabel Jacobsson Höglund. Bland dessa fanns ”Jag drömmer om en jul hemma” och ”Himlen i min famn.”
Kjell Olof Bohlin läste sina juldikter ”Födelsens gåtfulla under” och ”En glädje att vila vid”.
Stellan Ölmeskog framförde flera julmelodier på tvärflöjt till Claes Ljungdahls ackompanjemang, bland dessa ”Stilla natt, heliga natt.”
För barnen blev det ringdans och julklappsutdelning efter maten. Några gick upp på läktaren för att ta del av ”Kalle Ankas julafton”.
Samlingen avslutades med julbön i kyrksalen.
AnebyNytts reporter valde att åka till Vireda kyrka, där det också var julbön i anslutning till den julkrubba som fanns längst fram i kyrkan.
Kantor Pierre Jacobsson spelade orgel till julpsalmerna.
I sin betraktelse framhöll prästen Karin Sanell följande:
- Julen i Betlehem är inställd i år men det tidlösa julevangeliet kan aldrig inställas av tidsläget.
- Vår tid saknar plats för under och gåtfullhet, men i juletid uppstår en känsla av andlighet.
Det hölls julnattsmässor i Askeryds och Lommaryds kyrkor och julotta i Haurida kyrka.
Annons