Dramatisk högläsning på vikingabåten Germusulfven

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Nyanställde bibliotekarien (Från mars 2024) Jesper Strömbäck tog leende emot ett antal föranmälda roddare på Gransnäs ungdomsgård i måndags. Med norrbottnisk dialekt (från Kiruna) hälsades vi välkomna till en roddtur med högläsning.

Bibliotekarien Jesper Strömbäck vid vikingaskeppet.
Passagerarna gör sig beredda för färd.
Flera tog tillfället att åka med skeppet.

Innan roddturen på Vikingabåten bjöds deltagarna på förstärkt fika. Det kunde behövas eftersom roddturen skulle vara två timmar.

AnebyNytts utsände var med när vikingabåten sjösattes den 29 juli 2022, men har inte förrän nu haft tillfälle att vara aktiv passagerare på denna unika båt.

Bland passagerarna fanns AnebyNytts reporter Kjell Olof Bohlin. Foto: Privat.

Efter avklarad fika fick deltagarna ett kompendium med information om händelser och föremål med anknytning till vikingatiden i våra bygder. Bland alla fakta kan nämnas följande:

  • I Anebytrakten finns runstenen ”Söderängsstenen” som beräknas vara 1000 år gammal.
  • Hösten 2014 undersöktes en vikingatida storgård i Bredestad med namnet ”Bona”. Bland föremål som hittades fanns en båtnit i järn. Norr om ägogränsen hittades två stora gravfält.
  • Vikingar från våra trakter reste främst till England men även till Ryssland, Belarus och Ukraina.
  • Skeppsbegravningar var en stor och blodig händelse. Stormannens slavinna dödades för att begravas tillsammans med sin härskare. Diverse djur slaktades för att följa med i bålet.
Kapten och skeppsbyggare Ulf Lundberg.

Efter en kort instruktion av kapten Ulf Lundberg, gav sig tio roddare ut på Assjöns lätt vindpiskade vatten.

Det tog ett antal minuter innan roddarna nådde den rätta rytmen. Efter en lättare grundstötning intill en ö, var det dags för bibliotekarien Jesper att läsa om händelser under vikingatiden. ”Kom till biblioteket om ni vill läsa mer om denna dramatiska tid. Där finns också nyskrivna böcker om vikingatiden.”

Bibliotekarien Jesper Strömbäck högläste på skeppet.

Vi fick veta en del om vikingarnas resor och härjningar. Fakta hade hämtats från isländska sagor och dokument från flera nordiska länder.

Ulf Lundberg berättade om vikingabåtens långa byggtid och den gemenskap som uppkom under den 14 år långa byggtiden i en lada på Germundstorp. ”Över hundra personer var engagerade i bygget. Vid sjösättningen i juli 2022 var mer än tvåhundra personer samlade. Skeppet välsignades av dåvarande kyrkoherden Ulf Svensson. Innan sjösättningen hade Ulf Lundberg sagt: ”Om båten sjunker, har vi ändå haft roligt under byggtiden.”

  • I båten finns 1.400 nitar. En del av virket har skänkts från Edhults gård. Flera sakkunniga kom med råd under byggtiden.
  • Hittills har fler än 1.700 personer varit roddare på vikingaskeppet.
  • I framtiden hoppas vi kunna ge skeppet ett segel. ”Vi har ett begagnat militärtält liggande, som väntar på att förvandlas till segel.”

Det gick lättare än väntat att angöra bryggan vid Gransnäs. Samtliga roddare var mycket nöjda med detta äventyr. Kanske väntar träningsvärk för ovana roddare?


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait