Bälaryds föreläsningsförening börjar sitt 65:e verksamhetsår

Text: Kjell Olof Bohlin. Foto: Ingegärd Malmberg Bohlin.

Nu på fredag den 13 september påbörjar Bälaryds föreläsningsförening sitt 65:e verksamhetsår. För 10-20 år sedan fanns flera föreläsningsföreningar i bygden. På grund av kraftigt minskade bidrag från stat och studieförbund, finns inte många kvar.

Närmaste föreläsningstföreningsgranne är Asby föreläsningsförening i Östergötlands län.

Styrelsen för Bälaryds föreläsningsförening var nyligen samlad till förberedelser inför höstens olika föreläsningar i Bälaryds bygdegård.

Redan nu på fredag den 13 september är det dags för programmet ”Den ätliga trädgården – odla och skörda höst och vinter”.  Vid detta spännande program föreläser Anette Brunsell från Alvestatrakten.

Brunsell har lång odlingserfarenhet och har ägnat sig åt självhushållning i sin villaträdgård. Hon kommer även att lämna recept på olika nyttiga och miljövänliga läckerheter.

Fredagen den 4 oktober återkommer Lennart Palm från Lerum med en fortsättning av programmet ”Dödskul och gravvalvsvarligt.” Lennart Palm har forskat i kyrkornas gravkryptor och gjort många spännande iakttagelser. Bland annat har han besökt kryptan i Vireda kyrka i samband med sitt tidigare besök vid en föreläsning.

Tommy Gustafsson gästar föreläsningsföreningen. Arkivfoto: Tobias Marbenius.

Tidigare räddningschefen i Aneby Tommy Gustafsson föreläser fredagen den 18 oktober över ämnet ”Hur skyddar vi oss mot olika angrepp?” Han kommer att tala om varje medborgares plikt att försörja sig själv under ett antal veckor.

Föreläsningsterminen avslutas den 8 november med bildspelet ”Fjället brinner”. Det är Tomas Lavesson från Kvillsfors som tar oss med på sina vandringar i Grövelsjön och Funäsdalen. Den som mött honom vid en föreläsning rekommenderar ett besök när möjlighet ges.

Bälaryds föreläsningsförenings styrelse samlad för att planera fram en intressant vårtermin 2025.

Styrelsen har redan börjat planera föreläsningar för vårterminen 2025. Det kan nämnas följande som en aptitretare: Landskapsarkitekt Miriam Alinder, Aneby, om sambandet mellan miljö, natur och tro, Miljösakkunnige rikspolitikern Anders Wijkman talar om ”En jord för alla”. Följande ämnen är aktuella: ”Att övervinna ett handikapp” och ”Ungdomar med EPA-kultur”.

Nu på fredag har även Bälaryds föreläsningsförening sitt årsmöte. Då redovisas verksamheten för året hösten 2023 / våren 2024.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait