Pianoafton i Haurida kyrka med pianisten Kalle Stenbäcken

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Lite i skymundan inföll en högklassig pianoafton i Haurida kyrka senaste lördagen den 28 september. Det var pastoratets kantor Pierre Jakobsson, som hade bokat sin förre klasskamrat på musiklinjen i Vadstena.

Pianisten Kalle Stenbäcken.

Stjärnpianisten Kalle Stenbäcken bjöd på ett omväxlande program med musik av välkände J.S. Bach och okände Joel Lundberg. Två musikaliska världar möttes denna afton i en medeltida kyrka.

Kalle Stenbäcken arbetar nu som frilansande pianist och är verksam inom flera olika genrer.

Redan morgonen efter konserten i Haurida skulle han spela i TV4-programmet Nyhetsmorgon i en direktsändning. Hans uppgift var att ackompanjera välkände sångaren Albin Lee Meldau.

Programmet i Haurida omfattade både äldre och nutida musik.

Kalle Stenbäcken tillsammans med studiekamraten Pierre Jakobsson.

Sedan kantor Pierre Jakobsson hälsat välkommen, presenterade pianisten sitt program.
”Det är en ära för mig att få spela för er i denna vackra kyrka.”

Pianoaftonen inleddes med ”Goldbergvarationerna” av Johann Sebastian Bach. Här märktes den tidlösa skönheten och den djupa andligheten i mästarens tonsättning. Stenbäckens tolkning avslöjade förmågan till inlevelse i de olika partierna.

Efter några ord om samarbetet med nutida tonsättaren Joel Lundberg följde ett antal av hans stycken. Kanske kan det kallas impressionistisk musik, där den stillsamma tonen var övervägande.

Namnen på de olika stycken som spelades utan något mellanrum var:

Var 13 / Catalyst / Sparks in the horizon / Ripples on the doldrums / Deceptive perception / Endless dichotomy / Dead slow mutiny.

AnebyNytts reporter var glad över att kunna fota programmet från Stenbäckens dator. Den muntliga presentationen var inte tillräcklig för den rätta stavningen av dessa okända stycken!

Om Joel Lundbergs tonspråk skrevs följande omdöme under kvällen:
Stillsam heldagsstämning / Harmoni och tillbakalutad njutning / vilsamt och rogivande / Lekfullt och allvarstyngt.

Kalle Stenbäcken vid pianot.

I avslutningen återvände pianisten till Bachs gudomligt vackra toner. Det kan avslutningsvis nämnas att det enkla pianot i Haurida kyrka, lät som en konsertflygel denna afton.

Jodå, på söndagsmorgonen kunde man se Kalle Stenbäcken tillsammans med Albin Lee Meldau i direktsänt TV-program, länk här…


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait