Elisabeth Leek berättade om soldater och deras liv

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Rasken, myt eller sanning?” var rubriken för Elisabeth Leeks föreläsning i Vireda sockenstuga torsdagen den 3 oktober. Inbjudare var Wireda hembygdsförening och besökarna var både kunniga inom ämnet och fyllda av förväntan inför besöket.

Besökare vid kaffebordet.

Elisabeth Leek är bosatt i Notåsa utanför Sunhultsbrunn, men är född och uppvuxen i Eksjö. Hennes efternamn kommer från gården Lekeryd i Hässleby socken, där hennes morfars farfar var indelt soldat.

Sedan länge är hon ordförande för Eksjö släktforskarförening.

Redan tidigt avfärdade föreläsaren sanningen om Wilhelm Mobergs skildring av Rasken. ”Han var sällan hemma i torpet och dessutom handfallen i hemmets praktiska göromål.”

Elisabeth Leeks berättade om soldater.

Följande fakta och berättelser lämnades under kvällens program:

  • Ett soldattorp var en förhållandevis liten byggnad. Längden var 8,75 meter och bredden 1.75 meter. Det var trångt för en familj med många barn!
Torpskyltar, avfotograferat från filmduken.
  • Socknens bönder var tillsammans ansvariga för en rote och att hålla soldattorp. Till soldattorpet hörde möjlighet till odling. Hö och halm skulle levereras till torpet och när soldaten var inkallad skulle bönderna bistå frun och familjen med olika praktiska insatser.
  • Övning i skytte skedde vid skjutfält i Hullaryd för traktens soldater.
  • Lönen var mager och som högst 72 kronor per år vid 1800-talets mitt.
  • På 1600-talet och framåt var det oftast bondsöner som blev soldater. ”Endast äldste sonen kunde ta över gården och övriga söner måste sysselsättas.”
Soldatuniformer från olika årtal.
  • Någon undrade över skillnaden mellan husar och dragon? Svaret kom direkt: ”En dragon red till kriget och lämnade hästen i övning och krig. En husar stred sittande på sin häst under övning och krig.”
Gruppbild av soldater, avfotograferad från filmduken.
  • Bilder på skärmen visade olika torp i den närliggande trakten. Bland annat från Askeryd och Bredestad. Bilder på torpskyltar väckte intresse och frågor.
  • Besökarna fick även se bilder på soldatrullor med vacker handstil. Även bilder på pensionsrullor och sjukrullor kunde ses på skärmen.
Soldatrulla avfotograferad från filmduken.
  • Det finns många källor att tillgå för släktforskaren, men när man kommer till krigsarkivet blir det svårare att komma åt uppgifter.
  • Soldattorp användes ända fram till 1940.
Tapperhetsmedaljer, avfotograferad från filmduken.
  • Avslutningsvis visades bilder på soldatuniformer och förtjänstmedaljer för tapperhet i fält.

I samband med serveringen ställdes flera frågor till föreläsaren. Nästan alla i sockenstugan hade anhöriga som tjänat som soldat och bott i torp.

Vid hembygdsföreningens nästa samling kommer Ulf Lundberg att berätta om sitt händelserika liv.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait