Restaurang BYN byter ägare, restaurangen lever vidare i samma anda

Text & foto: Tobias Marbenius.

Sedan ett tag tillbaka har den populära Restaurang BYN i Aneby varit ute till försäljning. På måndag lämnar den nuvarande ägaren Rickard Nilsson över nyckeln till en ny ägare.

Restaurang Byn i Aneby.

Den då 20-åriga Rickard tog över restaurangen, som då hette J3-köket, för fem år sedan. Efter det har många goda luncher serverats, krogshower hållits, kulinariska julbord och bruncher serverats, populära caterings har levererats och namnet har bytts ut till Restaurang BYN. Som en bekräftelse på att Rickard utfört ett utmärkt arbete fick han 2023 ta emot priset “Årets unga företagare i Aneby”.

Den nya ägaren har tidigare arbetat för Rickard på restaurangen och vid flera tillfällen har de faktiskt skämtat om att han ska ta över restaurangen. Efter lite funderande och en snabb affär, blev skämtet allvar. På måndag morgon den 17 februari 2025 är det den 22-åriga kocken Anton Sätterlund som låser upp Restaurang BYN, tar sleven i handen och bespisar restaurangens lunchgäster.

Rickard Nilsson lämnar över ägandeskapet av Restaurang BYN till Anton Sätterlund.

– Till en början är tanken att jag för vidare restaurangen i Rickards anda, berättar Anton, när AnebyNytt träffade han och Rickard för att växla några ord på restaurangen.

Anton Sätterlund har, efter att han blev klar med studierna på kockutbildningen på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, arbetat som kock på Wiredaholm i fyra år, men innan anställningen på Wiredaholm hoppade han in och var Rickard behjälplig som kock på Restaurang BYN.

– Sedan jag var fem år har jag haft en dröm om att driva en egen restaurang, och nu när jag fick möjligheten så tog jag chansen, berättar Anton.

– Under kockutbildningen fick jag chans att testa på att arbeta på restauranger med olika utbud i både Jönköping och Stockholm, vilket inspirerat mig mycket, vilket jag säkert kommer att få nytta av nu, berättar Anton.

Anton Sätterlund ser fram emot att ta över restaurangen.

– På sikt blir det säkert lite förändringar, exempelvis ska jag försöka ha öppet i huset lite mer frekvent än var det har varit nu, kanske musikquiz och någon buffé på en onsdagskväll, få igång lite mer ruljangs för att få Anebyborna att komma hit, säger Anton.

Rickard Nilsson är glad och tacksam för sina fem år som han ägt och drivit restaurangen.

– Under de här fem åren så är jag lite extra stolt över utvecklingen av cateringen, alla bröllop och andra tillställningar. Starten för fem år sedan blev tuff med pandemin, så man har verkligen gått från noll. Nu tar Anton över almanackan, så alla bokningarna framöver tar Anton över. Likaså fortsätter lunchkort och presentkort att gälla, berättar Rickard.

– Jag brinner också för catering och bröllop, så jag ska försöka bibehålla det fina rykte som Rickard byggt upp, förklarar Anton.

Vid sin sida på restaurangen kommer Antons familj att finnas.

Rickard känner sig trygg med att Anton tar över restaurangen, och kommer inledningsvis finnas nära tillhands över telefon om några frågor skulle uppstå.

Rickard med sin besättning gör nu sin sista arbetsvecka på restaurangen.

Rickard, hur ser planerna ut för dig framöver?

– Jag har inget planerat just nu, utan först ska jag landa och smälta de här åren som har gått.
Det grunnas lite på om jag kanske ska testa på någon storstad eller så, men då vara anställd. Anledningen till att jag säljer det här är ju att jag är hungrig på yrket och vill lära mig mer. Restaurangbranschen är så bred så nu kan jag rikta in mig på något annat – men först ska jag unna mig lite sovmorgon, det känns som det behövs lite vila, säger Rickard.

Som dessert efter avslutningslunchen på fredag, helstekt fläskfilé med potatisgratäng, kommer Rickard storslaget tacka genom att bjuda på Ågårdens mockatårta.

Jag är otroligt glad och tacksam för de här fem åren som varit, och det känns jätteroligt att Anton tar vid stafettpinnen. Jag önskar honom ett stort lycka till, avslutar Rickard.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait